rucak-u-restoranu-august-u-popovaci
Što se jede kod Augusta?
5. listopada 2016.
glavna-fotka

U Moslavini, samo 50tak minuta i 50tak kilometara od Zagreba, u sklopu Vinarije Tušek otvorili smo Restoran & bar AUGUST.

Suprug i ja nismo odluku donijeli olako i naprečac. Kao strastvena kuharica uzet ću kuharsku analogiju i rekla bih da je ideja prošla very-very-slow-cooking-proces prije no što smo je iznijeli na stol. Dok se kuhao projekt, kuhali smo i naziv. Nemam pojma kako mi je  u podsvijest ušao fantazmagorični lik ljudskog tijela i životinjske glave ali znam da oko izbora životinje suprug i ja nismo imali dvojbe – jež!   Još kad nam je draga prijateljica Lela preporučila ‘Otmjenost ježa’ suvremene francuske spisateljice Muriel Barbery, to je bilo to. Njen opis kućepaziteljice koju uspoređuju s ježom bila je točka na i.

„Gospođa Michel ima otmjenost ježa: izvana je obložena bodljama, prava tvrđava, ali u nutrini, slutim da je jednostavno rafinirana kao i ježevi, te prividno nehajne, nakostriješeno samotnjačke i strašno otmjene životinjice.“ 

(Muriel Barbery: Otmjenost ježa)

Nakon knjige odlučili smo se iza ime  – August. Ime koje je nosio prvi rimski car ali i moj Deda Gusta – August Tušek. Kada je rimski Senat Gaju Juliju Cezaru Oktavijanu dodijelio titulu August smatra se da počinje razdoblje Rimskog carstva. August je okončao stoljetne ratove i donio Rimu mir, poznati Pax Romana,  pa se u povijesti pamti da   s njime, koji je nosio titulu ‘veličanstvenog i uzvišenog’, započinje razdoblje mira i prosperiteta.

Može li skromna mala životinjica poput ježa nositi tako pretenciozno ime? August je  relativno često ime, među prvih pet stotina muških imena u Hrvatskoj. Mislim da je savršeno pristajao mom djedu koji je, kao i gospođa Michel karakterno bio pravi jež.  A mislimo i da savršeno pristaje našem ježu. U našim razgovorima našeg otmjenog, jednostavnog ali rafiniranog ježa opisali smo do zadnjeg detalja a na nekoliko jako dugih kava o našem Augustu pričali smo  Marini,  znanoj kao OKO. Jer ne znam tko bi mu u tinti ocrtao dušu bolje od nje, posebne i u svakom pogledu jedinstvene umjetnice kakva je Marina Mesar, naša draga  –  OKO.

Vjerujemo u latinsku poslovicu nomen est omen i zato na svim ovim slojevima imena August gradimo našu priču koju želimo podijeliti s ljudima koji će u njoj prepoznati svoj dio radosti i uživanja u ladanju.

Dobro nam došli u Restoran August.

Pitaj, sugeriraj, komentiraj

komentar/a